Lomalta takaisin työhön

Kesälomat on takana ja työn arki aamuheräämisineen rullaa taas. Töihin paluu sujuu osalta meistä kuin vettä vaan, osalle työn aloitus voi olla vaikeampaa. Työvuoden alkua voi pehmentää itselleen eri tavoin. Työhön paluuta helpottanee muistelot lomiemme parhaista sattumista, mielenkiintoista paikoista ja suloisimmista hetkistä. On juttuja vajan rakentamisesta, tyttären kesähäistä, lomareissuista maalla, merellä ja ilmassa, loppuun saatetuista koulutuksista ja hellepäivien lepohetkistä. Meillä jokaisella on vähän erilaiset ilon aiheet, mutta riemu ja tyytyväisyys jaetaan tunteena samanlaisena: Ilo synnyttää iloa. Omia huippuhetkiäni vietin tänä kesänä purjehduksen parissa.

 

Hetki laiturilla. Kuva Tuomo Tapanila.

 Kuva: Tuomo Tapanila

Lomalta töihin paluuta voi ajatella prosessina, joka alkaa lomasta irrottautumisella: “Tällaisen loman vietin tänä kesänä…” Päästät ajatuksen tasolla itsesi irti loman hyvistä ja huonoista puolista. Voihan lomaan liittyä huonot puolensakin: asiat joita halusit, mutta joita jostain syystä ei tapahtunut, ennakoimattomat sattumat tai vaikkapa loman vakavampi keskeytyminen. Työvuoden alettua kuitenkin voit totutella ensimmäisten työpäivien ja -viikkojen aikana ajatukseen työn arjesta. Annat tilaa tunteille ja aatoksille, odottelet. Irrottautumisesta vähitellen käynnistyy alkusopeutuminen työhön: koko perheen rytmin palauttaminen nukkumaanmenorituaalein ja heräämisineen, työkamppeet alkaa taas löytyä vaatekaapista… Vähitellen rutiini ja rytmi työhön löytyvät ja saat levon ja ahertamisen balanssiin. Lomalta paluun viimeisenä vaiheena voi pitää hallinnan tunteen palaamista.

Minulle työhön paluu oli haastavaa. Jatkaisin niin mielelläni syysaamua kotona millä syyllä milloinkin. Työhön lähteminen on ollut toisinaan vaikeaa, mutta työmaalle päästyäni hyvä mieli säilyy. Kyllä se tästä, lohdutan itseäni; kohta kaikki jo sujuu entisellä rutiinillaan.

 

Tämän postauksen kirjoitukseen minua innoitti myös Ylen uutinen aiheesta. http://yle.fi/uutiset/toihin_paluun_ei_tarvitse_olla_tuskaa/5406682

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s