Työniloa?

Puhuttaessa työssä ja ilosta samassa lauseessa on varoen pidettävä kieli keskellä suuta. Aihe sopii ottaa puheeksi vain luotetun työkaverin kanssa ja silloinkin ainoastaan ajankohtaisuuttaan ja velvollisuudesta muita kohtaan. Työ on velvollisuus, rutiini, arki ja tulonlähde, ei muuta. Työn ja ilon yhdistelmä saattaa luoda puhujastaan käsityksen hyväuskoisena hölmönä tai tylsänä työkeskeisenä puurtajana. Ilo on omistettu vapaa-ajalle: harrastuksille, ihmissuhteille ja levolle. Kotiin ja takapihoille, luontoon, suurkaupukeihin ja ulkomaille.

Työn merkitystä olisi syytä pohtia myös ilon ja onnen näkökulmasta. Kaikki se työmailla viettämäni aika! Silkkaa puurtamista? Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin professori Marja-Liisa Manka antaa, kaikesta huolimatta, vuosittain Työilonjulistuksen. Manka julistaa kuluvan vuoden setissään sitä, miten oppi ja mahdollisuudet työn iloon ja onneen ovat myös meidän työntekijöiden itsemme käsissä. Me itse voimme tuoda työhömme toiveikkuutta ja optimismia tarkastelemalla haasteita haasteina: ylitettävinä aitoina ja esteinä, jotka ovat voitettavissa. Miksei iloa ja onnea, noita onnistumisiaan voisi iloita myös työmaalla?

Meille monelle työn tarkasteleminen ilon ja onnen näkökulmasta on uutta. Olisiko jo kuitenkin aika? Edessäni häämöttää 30 työvuotta ja 30 kesälomaa, oh dear. Pärskiköön ilo työmaallakin. Miten?

 

Professori Marja-Liisa Mankan Työilonjulistus 2014 Hyvällä mielellä  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s