Valoa pimeään

Valoa pimeään

Marras- joulukuu on pimeintä aikaamme. Valoisia tunteja ei enää joululle tultaessa montaa ole, kun heräät pimeään ja palaat kotiin pimeässä. Toisinaan pimeys pysäyttää: Onpa siellä taas synkkää! Toisinaan taas päivät ja viikot hujahtavat ohi, pimeää tai valoa, havaintojen hetket ovat harvassa. Joululla viimeistään havahdumme tulevaan juhlaan, pysähdymme työkavereiden kanssa torttukahville ja huokaisemme hetken.

Talvisen pimeyden kanssa pärjäämiseen on jokaisella keinonsa. Vuosien varrella puheet ja asenteet tosin tuntuvat vaihtuvan. Pimeyden ja kaamoksen selättämisen ja sitä vastaan taistelun sijaan nykyään opetellaankin pärjäämään, pimeä hyväksytään. Tuttavani totesi asiaa pohtiessamme, miten kaamosaika on hänelle yksinkertaisesti hitaampaa aikaa. Hän on ottanut aikatauluihinsa väljyyttä jättämällä vapaaehtoiset tehtävät vähemmälle, varaamalla lisää aikaa työmatkoihin ja rentoutumiseen sekä yksinkertaisesti panostamalla yhdessäoloon läheisten kanssa. Varsinaisen lisätouhuamisen sijasta hän on yksinkertaistanut arkeaan ja hidastanut vauhtiaan.

Talvi, kevät, kesä, syksy… Erilaiset muutokset ja ulkoiset haasteet ovat se tekijä, joka  toisinaan havahduttaa ihmisen miettimään työtilannettaankin. Kysehän on loppujen lopuksi itsestä huolehtimisesta sekä itsensä ja läheisistään välittämisestä, johon kaikilla on oikeus ja mahdollisuus. Vuodenaikojen kanssa pärjäämisen suhteen yhdelle sopii uusi harrastus, toiselle kirkasvalolamppu ja kolmannelle chillailu läpi talven. Kaamos ja pimeä ovat nyt täällä. Ne ovat seikka, jonka kanssa kannattaa nyt alkaa kaveriksi.

Aika todella kuluu nopeaa. Huomaan että edellisestä päivityksestäni on vuosi. Blogini päivittyy siis vuosittain! Kuluneen vuoden aikana työnohjausryhmissäni on puhuttu hyvästä työn arjesta ja tunteista sen suhteen laajasti. Työntekijät ovat avanneet toisilleen pieniä ja suuria näkymiä työelämästä ja työhyvinvoinnistaan sekä eri suuntaisista askeleistaan sen suhteen. Eli vaikkei blogini olekaan aiheen piirissä päivittynyt, olemme olennaisen äärellä olleet!

 

Myös Anni Tommola pohti Helsingin Sanomien teemasivulla pimeän vaikutusta jaksamiseen. http://www.hs.fi/elama/art-2000004997516.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s